• 27 października 2020

Salę niekiedy trzeba zarezerwować nawet z 2-letnim wyprzedzeniem. Możecie być zaskoczeni, ale nawet z takim zapasem czasu może być problem, by zgrać wolny termin lokalu z interesującym was zespołem. Jak wybrać i na co zwracać uwagę?

sala weselnaJeśli do tej pory nie bywaliście na weselach, czy zabawach i nie macie na oku konkretnej lokalizacji, warto np. w okresie karnawału przejść się na tego typu imprezę do restauracji lub hotelu, w którym zamierzacie zorganizować przyjęcie ślubne. Da to możliwość ocenienia jakości posiłków, obsługi, akustyki czy oświetlenia. Można też skorzystać z innego rozwiązania i po prostu pojechać do lokalu w dniu, w którym odbywać się w nim będzie jakieś przyjęcie weselne. Wówczas będziecie mogli ocenić wystrój sali i atmosferę, jaka w niej panuje. Możliwość taką często proponują sami restauratorzy, którym przecież też zależy, byście byli zadowoleni i polecali ich usługi znajomym. Gdy już znajdziecie lokal, który spełni Wasze wymagania, przyjdzie czas na uzgodnienie szczegółów umowy. Najważniejsza oczywiście będzie cena.

130 zł -180 zł
tyle średnio musicie zapłacić za każdego gościa na przyjęciu weselnym (wyjątkiem są dzieci, na które może przysługiwać zniżka).

Cena jest oczywiście uzależniona od klasy lokalu i proponowanej oferty. Restaurator przedstawi standardowe menu oraz wszelkie możliwe opcje dodatkowe. W tym przypadku nie warto kierować się tylko portfelem, bo udziec z ziemniaczkami, wiejski stół z tradycyjnymi smakołykami, serwis kawowy, czy kącik z serami całego świata i winami, rzeczywiście dodają przyjęciu uroku. Ceny takich dodatkowych usług mieszczą się niekiedy w bardzo szerokich „widełkach”, warto więc dopytać oto organizatora. Pamiętajcie, by zapytać, czy przedstawiona Wam oferta zawiera cenę „sztywną” (wiele lokali uzależnia ostateczny koszt od tendencji rynkowych, wskutek czego ostateczny koszt każdego „talerzyka” jest nieco wyższy, niż ten przedstawiony na początku. Aby jednak wyjść naprzeciw Młodej Parze, czasami restauratorzy zgadzają się, by klient wpłacił jako zaliczkę kwotę za pewną liczbę gości, np. na dziś lokal oferuje przyjęcie za 130 zł na osobę, więc wpłacamy należność za 50 osób - w tym przypadku 6.500 zł, a po przyjęciu, przy rozliczeniu końcowym, regulujemy pozostały rachunek. Standardem jest, że za te rzeczy płacimy osobno, gdyż nie są one ujęte w kalkulacji kosztów jednego „talerzyka” na przyjęciu. Większość lokali może Wam zapewnić niemal wszystko, mimo tego część narzeczonych nadal woli samodzielnie kupić alkohol czy zapewnić tort i ciasta na przyjęcie.

0,3-0,7 litra alkoholu na głowę
tyle „ognistej wody” według ogólnie przyjętych przez restauratorów przeliczników trzeba zapewnić na wesele. Żaden organizator nie powie Wam, jaka ilość jest niezbędna, ale z doświadczenia par, które przyjęcie weselne mają już za sobą wynika, że 0,5 l na osobę w zupełności wystarczy. No chyba, że macie wyjątkowych gości;)

sala na weselePropozycją dla par, które nie mogą bądź nie chcą wydawać na przyjęcie weselne równowartości dobrego samochodu jest z pewnością wynajem sali np. w świetlicy wiejskiej, sali w ogródkach działkowych czy innym tego typu obiekcie.

W takim wypadku organizacja przyjęcia wymaga nieco więcej zaangażowania ze strony Państwa Młodych i ich rodzin, bo - jeśli nie zdecydujecie się na catering - trzeba zająć się zaopatrzeniem, dekoracją, oświetleniem itp.. Dla osób dysponujących czasem takie rozwiązanie może jednak być warte rozważenia.

Top