• 19 marca 2024

Restauracja hotelowa

Często za wizytówkę hotelu podaje się recepcję, jednak tak naprawdę tym prawdziwym znakiem firmowym zazwyczaj powinna być restauracje, szczególnie jeśli znajduje się blisko drzwi frontowych. Z tego powodu każdy właściciel hotelu powinien przykładać uwagę właśnie do tej części swojego obiektu.

Najważniejsze miejsce to restauracja

Hotelowe restauracje mogą pełnić różnorakie funkcje. Przede wszystkim będą stanowić miejsce, gdzie goście mogą się posilić i spędzać miło czas. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo wpływa to na wizerunek całego hotelu.

Przyciąganie klientów

Może to być zaskakujące, jednak właśnie bardzo często pierwszy kontakt z hotelem ma miejsce właśnie w restauracji. Moment, gdy siada przy stoliku to początek całej historii, na podstawie której wydana będzie opinia o hotelu. Wpływają na nią takie czynniki jak obsługa kelnerska, menu, czas oczekiwania na potrawy, wystrój, a nawet takie kwestie jak poziom głośności muzyki. Warto więc postarać się aby restauracja pod każdym względem prezentowała się perfekcyjnie. Tylko w taki sposób będzie można wypracować zadowolenie i następnie dobre opinie gości.

Menu to podstawa

W każdej restauracji, także tej hotelowej kluczową sprawą będzie to jak smakować będą podawane tam jedzenia. Prawdziwi smakosze doceniają wyjątkowe, oryginalne potrawy, dlatego warto rozważyć zamieszczenie takowych w menu. Odwaga, otwartość na łączenie nietypowych smaków czy nowatorskie pomysły i sposoby na przygotowanie potraw to właśnie takie czynniki, które mogą wpływać na uznanie gości, którzy będą zadowoleni z tego co otrzymają i tym samym będą chętnie do takiej restauracji wracać.

Hotelowe posiłki

Dodatkowo trzeba także pamiętać, by potrawy były przygotowywane ze świeżych, najlepiej sezonowych produktów. Jeśli nie chcemy marnować dużej ilości jedzenia w restauracji najlepiej będzie przygotować krótkie menu, kilka pozycji, dzięki czemu uniknie się wyrzucania jedzenia.

Estetyka ma znaczenie

Ostatnia sprawa, o którą warto zadbać, by restauracja stała się wizytówką hotelu będzie jej wystrój a także ogólna estetyka. Wszystkie elementy, które będą się tam znajdować powinny ze sobą współgrać, by w ten sposób dało się stworzyć jedną udana całość. Trzeba stworzyć nie tylko odpowiednie wyposażenie i piękne dekoracje, ale przede wszystkim czystość pomieszczeń.

Jeśli nie będziemy mieli stworzonego pięknego wnętrza, pojawią się brudne obrusy czy niedomyte sztućce to trudno oczekiwać, że pojawiające się u nas koście będą zadowoleni z takiej restauracji i chętnie będą tam wracać. To rzeczywiście istotna kwestia, dlatego nie powinno być zaskoczenia, że na ta kwestie koniecznie musimy zwracać uwagę, gdy przygotowuje się restaurację. Od tego ostatecznie będzie zależeć czy będzie udana. A dobra restauracja stanie się wizytówką hotelu i warto jej poświęcić nieco czasu.

Top