• 26 kwietnia 2024

Jeśli napoje będą podawane w ładnym naczyniu to od razu nabierają innego smaku. Niestety nadal wiele osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego jak poszczególne trunki należy podawać.

Serwowanie napojów w odpowiednim szkle to nie tylko tradycja, ale przede wszystkim dowód na to, że znamy zasady dobrego wychowania. W odpowiednim kieliszku alkohol będzie dobrze wyglądał a jednocześnie będzie świetnie smakował. Szampan dzięki temu nie straci swoich bąbelków, natomiast z wina uda się wyciągnąć to co najlepsze, gdy chodzi o aromat. Zróżnicowanie szkła do alkoholu jest w tym momencie bardzo duże. Nie mamy najczęściej w domu nawet tyle miejsca, by to wszystko bez większych problemów przechowywać. Dlatego wydaje się, że na początek trzeba się wyposażyć podstawowy zestaw czyli kieliszki do białego i czerwonego wina, szampana oraz niewielkie kieliszki do mocniejszych alkoholi.

Które kieliszki do czego? Szampan podawany powinien być w wysokich, smukłych kieliszkach z pojemnością około 150 ml. Nalewa się tam około ¾ objętości czaszy. Szampan można nalać także do pucharków z niską czaszą, z których ustawia się również piramidy, ale tam alkohol może dość szybko wietrzeć i będzie się pienił. Wino czerwone podaje się w kieliszkach pękatych, które zwężają się nieco ku górze. Dzięki temu dostanie się do środka nieco więcej tlenu i aromat będzie się rozwijał lepiej. Czasza jest duża i ma raczej krótką nóżkę. Nalewa się tam mniej więcej 2/3 pojemności. Wino białe podaje się w smuklejszych i mniejszych kieliszkach niż od wina czerwonego. Czasza jest mała i to sprawia, że trunek dłużej będzie w stanie zachować niską temperaturę. Nalewa się tam maksymalnie do połowy kieliszka. Kieliszki do koniaku są bardzo charakterystyczne. Mają szeroki dół i delikatnie zwężają się ku górze. Nalewa się tam maksymalnie ¼ pojemności. W tym przypadku trzymamy kieliszek dłonią za czaszę, by podgrzać trunek oraz uwolnić cały aromat. Likiery podajemy w niewielkich kieliszka, które mogą mieć nieco zdobny charakter i różne kształty.

Top