Walcząc o klienta, coraz więcej hoteli oferuje różnego rodzaju usługi dodatkowe, takie jak na przykład możliwość zamówienia budzenia na konkretną godzinę czy możliwość zdobycia biletów na różne imprezy bezpośrednio w hotelu. Takie usługi mogą być wliczone w cenę lub płatne dodatkowo, w zależności od oferty danego hotelu.
Coraz częściej w pokojach hotelowych pojawiają się specjalne barki, w których jest alkohol i drobne przekąski. Najczęściej są to opcje płatne i po zakończeniu pobytu w hotelu należy uregulować należność za wykorzystane produkty. Zazwyczaj jest ona bardzo wysoka, bo ceny w barkach hotelowych są zabójcze. Kawa i herbata, dostępne w pokojach w formie do własnego przygotowania, to już jednak opcja zupełnie darmowa, łącznie z cukrem i śmietanką.
Współczesny hotel to nie tylko miejsce do spania, ale ośrodek świadczenia różnego rodzaju usług. Ilość dodatkowych usług staje się coraz większa i w lepszych hotelach powoli standardem staje się obecność basenu i jakiegoś rodzaju odnowy biologicznej. Często pojawiają się sklepiki z biżuterią i pamiątkami, salony fryzjerskie, specjalne usługi związane z wypożyczaniem sprzętu sportowego lub przechowywaniem bagażu oraz usługi związane z praniem i prasowaniem ubrań.
Praktycznie standardem jest też dzisiaj dostęp do Internetu w każdym z pokoi hotelowych, zazwyczaj w standardzie wi-fi. W dzisiejszych czasach nie jest to już w zasadzie coś, o cym w ogóle warto byłoby wspominać.
Z pobytem musi zawsze wiązać się też wyżywienie, które hotel może świadczyć nam na różnych zasadach. Jest tutaj bardzo wiele podejść różniących się całą filozofią żywienia gości hotelowych. Mamy tutaj między innymi opcję:
- All Inclusive – w cenę pobytu wliczone są wszystkie niezbędne nam posiłki, a często także jeszcze dostęp do jedzenia w postaci przekąsek, napojów bezalkoholowych i zwykle także alkoholowych;
- Ultra All inclusive – opcja podobna do powyższej, ale zazwyczaj oferująca znacznie szerszą paletę możliwości, w tym przede wszystkim bardziej wyszukanych alkoholi;
- UV – tylko łóżko, czyli hotel w ogóle nie interesuje się wyżywieniem klienta, który będzie traktował hotel wyłącznie jako miejsce do spania;
- B&B – bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych model polegający na zapewnieniu rano śniadania gościom, które jest wliczone w cenę pobytu;
- Half Board – popularny u nas model, w którym w cenę wliczone jest śniadanie oraz obiadokolacja.